website-logo

Iedereen die een rijexamen aflegt, moet over een ingevulde “Eigen Verklaring” (EV) beschikken. De eigen verklaring is een lijst met vragen over je lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Het is strafbaar de eigen verklaring niet naar waarheid in te vullen (volgens artikel 114 van de Wegenverkeerswet). Bovendien kan het niet naar waarheid invullen van je eigen verklaring leiden tot problemen met je verzekering. Als je bijvoorbeeld bij een aanrijding betrokken raakt. Zelfs als je geen schuld aan hebt aan de aanrijding!

Drie Soorten

Er zijn drie soorten Eigen verklaringen:

 • Eigen verklaring
 • Eigen verklaring met Geneeskundig verslag
 • Eigen verklaring met Geneeskundig verslag voor C en D (vrachtauto en bus)

Geneeskundig verslag

Valt de einddatum van uw te vernieuwen rijbewijs op of ná uw zeventigste verjaardag, dan moet u ook het aangehechte Geneeskundig verslag laten invullen. Dit doet een arts na een medische keuring. Deze verplichting geldt ook voor houders van een rijbewijs C of D, zowel bij een eerste examenaanvraag als bij de vernieuwing van het rijbewijs.

De vragen

Op de Eigen verklaring vindt u de volgende vragen:

 1. Hebt u last van of last gehad van epileptische aanvallen, flauwvallen, aanvallen van abnormale slaperigheid overdag of andere bewustzijnsstoornissen?
 2. Hebt u last van of last gehad van evenwichtsstoornissen of ernstige duizelingen?
 3. Bent u onder behandeling of onder behandeling geweest voor een psychiatrische stoornis, een hersenziekte –zoals een beroerte– of een ziekte van het zenuwstelsel?
 4. Maakt u misbruik van of hebt u misbruik gemaakt van alcohol, geneesmiddelen, drugs of andere geestverruimende of bedwelmende middelen of bent u daarvoor ooit medisch onderzocht of onder behandeling geweest?
 5. Wordt of werd u behandeld voor inwendige ziekten als suikerziekte, hart- en vaatziekten, verhoogde bloeddruk, nierziekte of longziekte? Of hebt u een hart- of vaatoperatie ondergaan?
 6. Kunt u een arm, een hand of uw vingers niet of slechts beperkt gebruiken?
 7. Kunt u een been of voet niet of slechts beperkt gebruiken?
 8. Ziet u minder goed met één of beide ogen, zelfs als u gebruik maakt van een bril of contactlenzen?
 9. Wordt of werd u behandeld door een oogarts? Of hebt u een oogoperatie of een laserbehandeling van de ogen ondergaan?
 10. Gebruikt u medicijnen die volgens de bijsluiter de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden, zoals slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen, antidepressieve middelen, anti psychotische middelen of opwekmiddelen?
 11. Hebt u nog andere aandoeningen, ziekten of functiebeperkingen die het besturen van motorrijtuigen moeilijker maken?

 

Telefoon +31 722200769
E-mail info@mjrijschool.nl

Rijschool nummer 6081X1

KvK 37151555
Rekeningnummer 707808731
IBAN NL31 ASNB 0707808731

MJ rijschool
Vlietwaard 169
1824 LG Alkmaar

website-logo