Machtig je rijschool

Voordat je praktijkexamen/tussentijdse toets kan en wil gaan doen is het belangrijk, dat je eerst MJ-rijschool toestemming geeft om examen of een toets aan te vragen. Dat doet je met een machtiging. Voordeel hiervan is dat je direct een e-mail ontvangt als MJ-rijschool een praktijkexamen of toets voor jou heeft gereserveerd, verplaatst of geschrapt.

Hoe machtig je MJ-rijschool:

  • Ga naar http://mijn.cbr.nl/, klik op het DigiD-logo en log in.
  • Na het invullen van het rijschoolnummer (6081X1) op mijn.cbr.nl zie je de naam van MJ-rijschool op het scherm.
  • Klopt dit niet en zie je een andere rijschoolnaam neem dan direct contact op met MJ-rijschool.
  • MJ rijschool ontvangt een e-mail, met een bevestiging van de machtiging.
  • Jij ontvangt zelf ook een e-mail, met een bevestiging van de machtiging.

 

Ga na of je al een DigiD hebt. Heb je nog geen DigiD? Vraag deze dan gratis aan via Digid.nl. Je ontvangt binnen 5 dagen een code om je DigiD te activeren. Onthoud je inloggegevens goed.

Gezondheidsverklaring

Iedereen die een rijexamen aflegt, moet over een ingevulde “Gezondheidsverklaring” (voorheen Eigen Verklaring) beschikken. De Gezondheidsverklaring is een lijst met vragen over je lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Het is strafbaar de Gezondheidsverklaring niet naar waarheid in te vullen (volgens artikel 114 van de Wegenverkeerswet). Bovendien kan het niet naar waarheid invullen van je Gezondheidsverklaring leiden tot problemen met je verzekering. Als je bijvoorbeeld bij een aanrijding betrokken raakt. Zelfs als je geen schuld aan hebt aan de aanrijding!

Zelfreflectieformulier

Zelfreflectie is een onderdeel van de praktijkexamens en toetsen voor de auto. Het is de bedoeling dat je kritisch naar gaat kijken betreft je ontwikkeling als beginnende automobilist.

Voor het praktijkexamen vul je de zelfreflectie formulier in, bijvoorbeeld thuis of tijdens de rijlessen. Die lijst geef je aan het begin van het examen aan de examinator.

Deze bekijkt de antwoorden pas ná de examenuitslag en bespreekt samen met jou de antwoorden.

Zelfreflectie heeft als doel om het gedrag van de aspirant rijbewijsbezitter op een positieve manier te beïnvloeden. Het is echter geen vaardigheid en wordt daarom niet in de beoordeling meegenomen.

Zelfreflectieformulier downloaden
Self-evaluation of the test candidate downloaden

Rijden onder begeleiding

1 November 2011 is de proef 2toDrive (begeleid rijden) van start gegaan. Jongeren kunnen nu al met 16,5 jaar rijlessen nemen en vanaf 17 jaar hun rijbewijs halen.

Na het behalen van het rijbewijs mogen de jongeren tot hun 18 jaar alleen de weg op onder begeleiding van een coach.

  • Jongeren mogen vanaf hun 16 jaar het theorie-examen voor de auto afleggen. De geldigheid van de theorie wordt verlengd naar 1,5 jaar
  • Vanaf 16,5 jaar mogen jongeren starten met het volgen van rijlessen.
  • Het praktijkexamen mag afgelegd worden vanaf 17 jaar.
  • Nadat je bent geslaagd voor het praktijkexamen mag je tot je 18 jaar alleen autorijden onder begeleiding van een coach.

 

Als je geslaagd bent en je je rijbewijs wilt aanvragen bij de gemeente, moet je de begeleiderspas al aangevraagd hebben. Op de website van de RDW zie je hoe je dat moet doen.